logo
Vyberte si jazyk: EN FR

Obráběcí centrum CRAFTER
s novým software a řízením polohování hřídelí


Výroba okenních konstrukcí je stále silným tématem a poslední inovace oken ukazují, jak je důležité přizpůsobovat strojní zařízení novým trendům. Stále subtilnější minimalistické profilace zvýhodňují klasická čepovací a profilovací úhlová centra před CNC obráběcími centry. Tato se ale neobejdou bez inovací.

SOUKUP se tedy zaměřil na inovaci malého kompaktního úhlového centra CRAFTER, které svojí velikostí vyhovuje potřebám výroby 10-15 oken za směnu. Propojení s okenním software pro zadávání dat je standardní záležitostí a stále častěji se využívá sběr dat o produkci, stavu techniky i servisních intervalech, tedy to, co charakterizuje Průmysl 4.0.

Práce s nástroji různých průměrů

Horizontální programování profilovací hřídele umožňuje práci s profilovacími nástroji různých průměrů, a tak při použití jednoho nástroje můžeme vyrábět různé produkty. Toto se využívá u obrábění rámu pro dřevěné okno a pro okno s AL opláštěním. Dříve byly nutné dva samostatné nástroje, dnes pracujeme s jedním v různých nastavení.

Při čepování se také využívá různého průměru nástrojů a jeden nástroj může sloužit pro několik operací. Stejně tak každý koncový čep nebo kontraprofil se můře obrábět až čtyřmi kroky. Toto je důležité při dílcové výrobě, kde kromě čepu nebo rozporu je konce dílce vyprofilován.

Výroba oken dílcovou metodou

To, co bylo možné jen na velkých strojích, je dnes díky elektronickému řízení polohy nástrojů možné i u stroje CRAFTER. Jemným nastavením se každý nástroj přizpůsobuje aktuálnímu charakteru obrábění a eliminuje tak nepříjemné „hoblštosy“ nebo profilování do kónusu při dílcové metodě. Dílcová metoda je tak dostupná i pro výrobu velmi štíhlých minimalistických profilů, špaletových oken, kde to bylo dříve nemyslitelné.

Díky poslední inovaci jsou všechna důležitá nastavování již plně elektronická, a tím CRAFTER ve spojení s CNC vyvrtávačkou VERSA může vytvořit kompaktní výrobní buňku pro výrobce oken.